De Brussels Airport Marathon & Half Marathon, dit jaar op zondag 6 oktober, zet actief in om een nog ecologischer evenement te worden. Met tal van maatregelen voor deelnemers en supporters wil het evenement de totale hoeveelheid afval halveren.

"Wij willen samen met onze lopers en partners onze verantwoordelijkheid opnemen en voor een flinke reductie van het afval gaan", zegt Greg Broekmans van Golazo sports. "Daarbij zullen we ons niet beperken tot het bannen van plastic wegwerpbekers aan de cateringstanden, maar ook onderweg tal van maatregelen nemen. En jaar na jaar zullen we extra stappen zetten."

Een aantal concrete maatregelen op een rijtje:

1. Geen flessenwater meer op de bevoorradingsposten
Watermaatschappij Vivaqua stelt zijn installatie voor waterverdeling in Brussel ter beschikking om de lopers te voorzien van drinkwater op de bevoorradingsposten. Er moet dus geen water in PET-flessen worden aangevoerd.

2. Gebruik van herbruikbare bekers of flessen wordt actief aangemoedigd
De organisatie voorziet heel wat gratis waterstanden op de eventsite. Maar ook op het parcours kunnen de deelnemers hun eigen beker of fles bijvullen. Dit wordt actief aangemoedigd. Zo probeert de organisatie het aantal kartonnen bekers te beperken.

3. Geen plastic bekers
De bekers die voorzien zijn aan de bevoorrading zijn uit recycleerbaar karton.

4. Afval scheiden
Plastic bij plastic, papier bij papier, ... er worden dus gescheiden afvalcontainers voorzien in het Jubelpark.

5. Geen plastic zakken of goodie bags
Heel wat marathons geven deelnemers een plastic zak om hun spullen in te bewaren tijdens het lopen. In Brussel geven de deelnemers gewoon hun eigen sporttas af aan de bewaarplaats. Daarnaast worden er ook geen goodie bags verdeeld.

6. PET flesjes worden gescheiden opgehaald
Ze worden ingezameld en verwerkt tot nieuwe gebruiksvoorwerpen zoals straatmeubilair.

7. Volvo Cars Belgium ruimt al ploggend afval op
De CEO en medewerkers van Volvo Cars Belgium zullen samen met enkele van hun ambassadeurs al ploggend de mini-marathon afwerken. Ze verzamelen dus al lopend afval en plastic op en rond het parcours.

8. Geen plastic in cateringstanden
In het grote cateringdorp op de start- en finishlocatie worden geen plastic bekertjes, borden of vorken gebruikt. Bieren worden in glas geschonken. Eten wordt verpakt in papier of karton.

9. Geen alufolie voor iedereen
Vanaf dit jaar worden aan de finish de traditionele alu dekens om deelnemers warm te houden verbannen. De sporttassen van de deelnemers staan vlakbij de finish opgesteld zodat deelnemers hier geen nood aan hebben en snel aan hun eigen kleding kunnen.

10. Bereikbaarheid met het openbaar vervoer
Start en finish liggen in het Jubelpark en zijn dus perfect bereikbaar met het openbaar vervoer (trein & metro). De organisatie vraagt actief aan deelnemers om met het openbaar vervoer te komen. Ook voor supporters is er een plan opgesteld om de marathonlopers met de metro te volgen.

De organisatie verwacht om met al deze maatregelen de hoeveelheid afval met minstens 50% te reduceren.

Op zondag 6 oktober zullen ruim 10.000 deelnemers uit meer dan 60 verschillende landen aan de start staan van een van de verschillende afstanden van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon.