Nu zondag, 6 oktober, zakken marathon- en halve marathonlopers massaal af naar Brussel om al lopend onze Europese hoofdstad te ontdekken. De Brussels Airport Marathon & Half Marathon is hét familie-loopevenement bij uitstek in Brussel en trekt ook steeds meer internationale lopers aan. Europees marathonkampioen Koen Naert is de favoriet op de halve marathon.

De hele wereld verzamelt zondag in Brussel. Er staan dit jaar maar liefst 105 nationaliteiten aan de start in het Jubelpark en één derde van alle deelnemers woont niet in België. Vooral in onze buurlanden is de Brussels Airport Marathon & Half Marathon populair gezien het grote aantal Fransen, Nederlanders, Duitsers en Engelsen die ingeschreven zijn.

Tegelijk komen meer dan 2500 deelnemers uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is duidelijk dat de Europese hoofdstad op zich, het gevarieerde parcours dat de binnenstad combineert met de groene stukken in het Terkamerenbos en het Park van Tervuren én het familiale karakter met een rijke keuze aan afstanden en een sfeervol publieksdorp aan start en aankomst, de aantrekkingspolen zijn van de Brussels Airport Marathon & Half Marathon.

Inschrijven kan overigens nog steeds en dat tot de dag zelf! Dat geldt ook voor wie nog wil deelnemen aan de Race for the Cure. Die was gepland voor afgelopen zondag, maar werd geannuleerd door de gure weersvoorspellingen en is nu helemaal geïntegreerd in de Mini Marathon van 6,5km. Al wie ingeschreven was voor de Race for the Cure wordt zondag om 9u30 in het Jubelpark verwacht.

GROENSTE MARATHON IN EUROPA

Lopen in Brussel is niet alleen lopen door het groen (maar liefst 20 van de 42 marathonkilometers liggen in bos of park), maar ook met een groene reflex. De organisatie zet meer dan ooit actief in om een nog ecologischer evenement te worden. Met tal van maatregelen voor deelnemers en supporters zal de totale hoeveelheid afval minstens gehalveerd worden. Zo wordt er geen flessenwater aangevoerd of verdeeld, worden er geen plastic wegwerpbekers gebruikt onderweg of aan de aankomst,? (Bekijk onderaan dit persbericht de 10 duurzame maatregelen).

"Wij willen samen met onze lopers en partners onze verantwoordelijkheid opnemen en voor een flinke reductie van het afval gaan", zegt Greg Broekmans van Golazo sports. "Daarbij zullen we ons niet beperken tot het bannen van plastic wegwerpbekers aan de cateringstanden, maar ook onderweg tal van maatregelen nemen. En jaar na jaar zullen we extra stappen zetten."

NAERT OP HALVE MARATHON

Brussels Airport Marathon & Half Marathon is ook absolute topsport. De Belgische Europese marathonkampioen Koen Naert start zondag op de Half Marathon. Naert is in volle opbouw naar de Olympische marathon volgende zomer in Tokio. Hij krijgt stevige concurrentie van de Brit Nick Earl. Op de marathon wordt het een duel tussen de Kenianen Michael Chege (goed voor een persoonlijke besttijd van 2:09:12) en Karim Kwemoi en onze landgenoot Willem Van Schuerbeeck. Bij de vrouwen kijken we uit naar de winnares van vorig jaar, Kabiratou Nassam. Zij krijgt stevige concurrentie van de Belgische Eva Galle.

Traditiegetrouw ook tal van bekende koppen aan de start die niet zelden een specifiek goed doel steunen: Sieg De Doncker, Evi Van Acker, Emma Plasschaert, ex-miss België en mevrouw Yannick Carrasco Noémie Happart, ex-Miss België finaliste Maithe Rivera en ex-Rode Duivel en huidig bondscoach van de U23 Johan Walem.

WELKOM IN HET BELGIAN BEER CAFE

Het Belgian Beer Café aan de finish wordt het epicentrum waar deelnemers en supporters kunnen voorbeschouwen en nakaarten met een Belgisch biertje in de hand. Ook Belgische klassiekers zoals frietjes, wafels en chocolade staan hier op het menu! Liefhebbers en deelnemers kunnen zaterdag al kennismaken met al dit lekkers, want om 11u00 organiseert de BXL Run Crew een opwarmingsloop met start en finish aan deze nieuwe hotspot. Iedereen is welkom!